Alergia na świeże owoce i warzywa

[Głosów:0    Średnia:0/5]

W większości przypadków pojawienie się objawów uczulenia na owoce i warzywa poprzedzone jest o kilka lat objawami uczulenia na pyłki roślin, chociaż czasem objawy pyłkowicy są łagodne i pozostają nie zauważone lub nie występują wcale.

Objawy uczulenia wywołane przez warzywa i owoce są natychmiastowe: występują zwykle kilkanaście minut (najpóźniej 90) po zjedzeniu uczulającego pokarmu. Najczęściej dotyczą śluzówek narządów będących w bezpośrednim kontakcie z uczulającym pokarmem: jamy ustnej, gardła; rzadziej dalszych odcinków przewodu pokarmowego. U osób szczególnie wrażliwych lub po zjedzeniu dużej ilości uczulających warzyw czy owoców może wystąpić reakcja uogólniona – pokrzywka, nieżyt nosa, skurcz krtani, obturacja oskrzeli, bóle brzucha i biegunka, a nawet pełnoobjawowy wstrząs anafilaktyczny z utratą przytomności i spadkiem ciśnienia.
Objawy umiejscowione w jamie ustnej i gardle określane są jako pokrzywka kontaktowa jamy ustnej, zespół anafilaksji jamy ustnej lub zespół alergii jamy ustnej. Reakcja ta zawsze przebiega z udziałem IgE. Objawy zazwyczaj rozpoczynają się drętwieniem, świądem i obrzękiem warg, języka i śluzówek jamy ustnej, a następnie gardła. Jeśli obrzęknięta jest też krtań, pacjent ma uczucie duszności.
Objawy ogólne są zwykle poprzedzone miejscowymi, tylko w nielicznych przypadkach zdarza się pierwotna reakcja ogólnoustrojowa. Stopień ciężkości objawów ogólnych zależy od rodzaju uczulającego pokarmu. Najcięższe objawy obserwowano w przypadku alergii na seler, pietruszkę i warzywa mające silny zapach. Większość owoców i warzyw wywołuje objawy tylko na surowo, gotowanie i inne procesy przetwórcze niszczą zawarte w nich alergeny. Ale np. alergeny selera są termostabilne i działają nawet po ugotowaniu.
Jak już wcześniej wspomniano, ten typ alergii zwykle współistnieje z pyłkowicą. Udowodniono podobieństwo antygenowe pomiędzy pyłkami a warzywami i owocami. Badania wykazały, że ponad 60% pacjentów uczulonych na pyłek brzozy miało kliniczne objawy alergii na owoce i warzywa, a ponad 30% dodatnie testy skórne ze świeżymi owocami i warzywami. U pacjentów uczulonych na pyłki innych roślin (trawy, bylica) dolegliwości te występują rzadziej – tylko w ok. 20% przypadków.
Z owoców najczęściej uczulają orzechy, jabłka i owoce pestkowe. Rodzaj uczulających pokarmów zależy od lokalnej flory wywołującej alergię pyłkową (reakcja krzyżowa) i miejscowych zwyczajów żywieniowych.
Do ustalenia rozpoznania zwykle wystarcza dokładnie zebrany wywiad. Badania dodatkowe to najczęściej testy skórne i oznaczenie stężenia swoistych IgE w surowicy krwi (RAST).
Alergeny roślinne zawarte w odczynnikach stosowanych do tych badań są nietrwałe, co powoduje częste uzyskiwanie fałszywie ujemnych wyników. Lepszą metodą jest wykonywanie testów skórnych “prick by prick” – tym samym nożykiem nacina się najpierw pokarm a potem skórę.
Testy skórne z komercyjnymi roztworami są miarodajne dla orzechów i grochu, a RAST dla jabłek i selera.
Doustne ślepe próby prowokacji, które są badaniami potwierdzającymi związek pomiędzy spożyciem pokarmu a wystąpieniem objawów klinicznych i uznane są za wzorcową metodę w diagnostyce alergii na pokarmy, w przypadku owoców i warzyw nie mają zastosowania. Wynika to z faktu, że podanie tego typu alergenów w formie kapsuł:

  1. – omija jamę ustną i gardło, a tam właśnie reakcja alergiczna jest najsilniejsza;
  2. – pod wpływem liofilizacji właściwości alergenów mogą się zmienić;
  3. – rozpuszczenie kapsuł w żołądku może wywołać nagłą reakcję uogólnioną zagrażającą życiu.
Polecamy  Garcinia cambogia

Leczenie – jak we wszystkich przypadkach uczulenia na pokarmy – polega na unikaniu jedzenia uczulających owoców i warzyw.
Pacjenci silnie uczuleni, którym zagrażają ciężkie objawy ogólnoustrojowe czy obrzęk krtani, powinni zawsze mieć przy sobie adrenalinę w autostrzykawce.
Leczenie pyłkowicy wydaje się nie mieć wpływu na opisywane tu objawy alergii pokarmowej, ale wymaga to dalszych badań.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*