Niedobór błonnika a choroby układu pokarmowego

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Postęp techniki rozleniwia nie tylko nasze mięśnie, ale także przewód pokarmowy. Osoby z chorobami układu pokarmowego na ogół nie wiedzą, że ich organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Ich problemy zaczęły się już w dzieciństwie i systematycznie trwają i narastają przez całe życie. Nie mając żadnych standardów do porównania większość ludzi przyzwyczajając się z dnia na dzień, uważa, że ich układ pokarmowy funkcjonuje prawidłowo.

Zespół jelita wrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (ang. IBS – Irritable Bowel Syndrom) – to zespół przewlekłych (trwających przez co najmniej trzy miesiące) zaburzeń czynnościowych jelit, których najbardziej stałymi objawami są bóle brzucha i towarzyszące im zaburzenia w oddawaniu stolca oraz wzdęcia.

Prawdopodobnie jest to choroba o wielopłaszczyznowym podłożu, a dużą rolę mogą odgrywać stres, zaburzenia psychosomatyczne, nieodpowiednia dieta – niedobór substancji balastowych w pożywieniu (błonnik), nietolerancja pokarmów i alergia pokarmowa oraz coraz większa obecność środków konserwujących w produktach żywnościowych.
Obecnie wiadomo, że ważną rolę w regulowaniu perystaltyki i percepcji bólu w przewodzie pokarmowym odgrywa serotonina (5HT). Wykazano, że nieprawidłowe poziomy 5HT i/lub upośledzone przekazywanie sygnałów mogą wiązać się z występowaniem licznych objawów zespołu jelita drażliwego, związanych z nadmierną (biegunka) lub zmniejszoną (zaparcie) perystaltyką.

Serotonina zawarta m.in. w Polinesian Noni Dla unormowania częstości wypróżnień, konsystencji stolca, prawidłowego pasażu stolca, zmniejszenia wzdęć lub uczucia rozdęcia brzucha pomocny jest błonnik.

Kamica woreczka żółciowego

Jest chorobą, która dotyczy w Polsce 18% kobiet oraz 8% mężczyzn. Powstawanie kamieni jest procesem powolnym i długotrwałym. Przyczyny powstawania złogów żółciowych upatruje się w zwiększonym wydzielaniu cholesterolu do żółci. Procesowi temu sprzyja między innymi otyłość, zwiększony poziom cholesterolu we krwi, odchudzanie, podeszły wiek czy nadmiar estrogenów – żeńskich hormonów płciowych.
Dolegliwości związane z pęcherzykiem żółciowym są zmorą prześladującą zwłaszcza kobiety – z lekką nadwagą, po ukończeniu 40-go roku życia. Badania dr z Harvard Universitet w Bostonie, USA przeprowadzone na ogromnej grupie ponad 70 tys. kobiet wykazały, że dieta bogata w błonnik może uchronić przed kamicą pęcherzyka żółciowego i koniecznością operacyjnego jego usunięcia. Okazało się, że po szesnastu latach trwania badania z powodu kamicy operowano 6 tysięcy pacjentek. Kobiety, których dieta zawierała duże ilości błonnika znacznie rzadziej poddawane były temu zabiegowi. Według autorów prawdopodobnie ten zbawienny wpływ błonnika polega na hamowaniu powstawania kamieni.
Żółć i wytwarzana w organizmie lecytyna rozbija tłuszcze na maleńkie kuleczki, które z łatwością mogą być przyswojone wraz z witaminami rozpuszczającymi się w tłuszczach: karotenoidy, wit. A, E oraz D.

I dalej, jeśli ilość żółci jest zbyt mała, gdyż np. ” wątroba urządziła strajk” i produkuje zbyt mało żółci, to w pokarmie pozostaje wiele nie strawionego tłuszczu. Co z kolei jest końcową przyczyną zaparć i złej pracy jelita. W takiej sytuacji trwającej dość długo może pojawić się też anemia, rzeszotowienie kości i łatwość ich łamania (tłuszcze wiążą żelazo i wapń). Zatem jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym lub jego brak, aby uniknąć wielu chorób związanych z tą przyczyną , warto już dziś sięgnąć po Triple Potency Lecithin.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*